EN ISO 20471: essentieel voor veiligheidswerkkleding

Veiligheid op de werkplek is van het grootste belang, vooral in sectoren waar medewerkers in de nabijheid van verkeer en gemotoriseerde voertuigen werken of waar werkzaamheden bij verminderde zichtbaarheid plaatsvinden. Hoge zichtbaarheidswerkkleding die voldoet aan de EN ISO 20471 certificering is hierbij onmisbaar.

Wat is EN ISO 20471?

De EN ISO 20471 norm is een internationaal erkende standaard die de veiligheidseisen voor hoge zichtbaarheidswerkkleding / high visibility kleding vastlegt. Deze norm is ontwikkeld om professionals die in potentieel gevaarlijke omgevingen werken, zoals wegwerkers, bouwvakkers, en medewerkers op luchthavens, te beschermen door hun zichtbaarheid te vergroten. 

Lees ook: Wanneer is werkkleding verplicht?

Visuele Signalering is de kern van EN ISO 20471

Visuele signalering is de sleutel tot de EN ISO 20471 norm. De standaard bepaalt hoe werkkleding gemaakt moet worden om ervoor te zorgen dat gebruikers uiterst zichtbaar zijn. Dit wordt bereikt door het gebruik van fluorescerende materialen die zichtbaar zijn bij daglicht en retroreflecterende materialen die licht terugkaatsen naar de lichtbron bij lagere lichtniveaus, zoals bij gebruik van koplampen in het donker.

Voorbeeld van EN ISO 20471

Fluorescerende materialen

Fluorescerende materialen zijn essentieel omdat ze een groter deel van het zichtbare licht spectrum absorberen en dit omzetten in licht met een langere golflengte, wat resulteert in een helderder uiterlijk. Dit is vooral effectief tijdens de schemering en bij dageraad, wanneer het lichtniveau laag is, maar er nog steeds voldoende daglicht is om deze materialen te activeren.

Reflecterende banden rondom de armen

Reflecterende banden spelen een kritieke rol in de norm. Ze zijn gemaakt van materialen die licht terugkaatsen in de richting van de lichtbron, waardoor de drager opvalt in de schijnwerpers van naderende voertuigen. De norm specificeert de minimale breedte en het patroon van de reflecterende banden om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn in verschillende omstandigheden.

Ontwerpvereisten

De EN ISO 20471 norm bevat gedetailleerde richtlijnen over het ontwerp van de kleding, inclusief de vereiste hoeveelheid en plaatsing van zowel de fluorescerende als de reflecterende materialen. De norm zorgt ervoor dat kleding zo is ontworpen dat de gebruiker vanuit alle mogelijke hoeken zichtbaar is, waarbij specifieke aandacht wordt gegeven aan de bewegingsvrijheid van de drager. 

Denk bijvoorbeeld aan:

Klassen van zichtbaarheid volgens EN ISO 20471

De EN ISO 20471 norm specificeert de vereisten voor kleding die de aanwezigheid van de gebruiker zichtbaar maakt om hun veiligheid te verhogen. Afhankelijk van de risico's van de werkomgeving, wordt werkkleding ingedeeld in drie zichtbaarheidsklassen:

Klasse 3: Hoogste zichtbaarheid

Kenmerken Details
Minimale hoeveelheid fluorescerend materiaal 0.80 m²
Minimale hoeveelheid reflecterend materiaal 0.20 m²
Gebruik Noodzakelijk voor werk op of nabij snelwegen of plaatsen waar voertuigen en uitrusting op hoge snelheid opereren. Denk aan wegenbouw, hulpdiensten en andere sectoren waar werknemers blootgesteld worden aan verkeer met hoge snelheid en in omstandigheden met slechte verlichting.
Extra vereisten Volledige lichaamsdekking met reflecterend materiaal op de armen, benen en over de schouders om 360 graden zichtbaarheid te garanderen.

Klasse 2: Gemiddelde zichtbaarheid

Kenmerken Details
Minimale hoeveelheid fluorescerend materiaal 0.50 m²
Minimale hoeveelheid reflecterend materiaal 0.13 m²
Gebruik Geschikt voor werkzaamheden met een middelmatig risico. Dit omvat bouwplaatsen, sommige verkeerscontroles, en andere situaties waar het verkeer met matige snelheden beweegt en waar goede zichtbaarheid van werknemers noodzakelijk is voor hun veiligheid.
Extra vereisten Kleding moet goed zichtbaar zijn vanuit meerdere hoeken, maar volledige bedekking van ledematen is niet altijd vereist.

Klasse 3: Minimale zichtbaarheid

Kenmerken Details
Minimale hoeveelheid fluorescerend materiaal 0.14 m²
Minimale hoeveelheid reflecterend materiaal 0.10 m²
Gebruik Aangewezen voor werk in minder risicovolle omgevingen waar de snelheid van voertuigen laag is en de behoefte aan zichtbaarheid minder kritiek is, zoals bij werkzaamheden op privéterreinen of tijdens evenementen.
Extra vereisten Reflecterende banden mogen beperkt zijn tot kleinere gebieden, zolang de drager maar zichtbaar is op het minimum vereiste niveau.

"Het selecteren van de juiste klasse hoge zichtbaarheidswerkkleding is een beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. De indeling in klassen volgens EN ISO 20471 is een nauwkeurig proces dat gebaseerd is op de hoeveelheid en plaatsing van fluorescerend en reflecterend materiaal. Deze materialen zijn essentieel om de zichtbaarheid van de gebruiker onder diverse lichtomstandigheden en werkscenario's te maximaliseren. Als werkgevers is het onze verantwoordelijkheid om een grondige risicobeoordeling uit te voeren, zodat we onze medewerkers uitrusten met de werkkleding die hen het best beschermt gezien de specifieke omstandigheden waaronder zij werken." - Jeroen de Boed, eigenaar van Essaco

Belang van certificering

Het naleven van de EN ISO 20471-norm is niet zomaar een regelgevingsvereiste; het is een cruciale stap in het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van werknemers in risicovolle omgevingen. Hieronder gaan we dieper in op het belang van deze certificering:

Veiligheidsstandaarden

Aspect Toelichting
Materiaalkwaliteit EN ISO 20471 garandeert het gebruik van hoogwaardige fluorescerende en reflecterende materialen die bestand zijn tegen de elementen en herhaaldelijk wassen.
Zichtbaarheid De norm zorgt ervoor dat de kleding de drager in diverse lichtcondities en vanuit verschillende hoeken zichtbaar maakt.
Duurzaamheid Gecertificeerde kleding wordt getest op duurzaamheid en behoud van veiligheidskenmerken over tijd.
Ontwerp Het ontwerp en de plaatsing van veiligheidskenmerken zijn zodanig dat ze maximale zichtbaarheid bieden zonder de bewegingsvrijheid van de drager te beperken.

Werkgeversverantwoordelijkheid

Aspect Toelichting
Risicobeheer Door te kiezen voor EN ISO 20471 gecertificeerde kleding, tonen werkgevers hun inzet voor risicobeheer en proactieve veiligheidsmaatregelen.
Vertrouwen van werknemers Dit type kleding draagt bij aan het vertrouwen van werknemers dat hun veiligheid serieus wordt genomen, wat hun concentratie en productiviteit kan verhogen.
Juridische naleving Het voldoet aan wettelijke eisen en kan helpen bij het vermijden van boetes of juridische geschillen in geval van ongevallen.

Voordelen van werknemers

Aspect Toelichting
Persoonlijke veiligheid De drager is altijd zichtbaar, wat essentieel is voor veiligheid, vooral bij werk in het donker of in de buurt van verkeer.
Mentale rust Weten dat men goed zichtbaar is, kan stress verminderen en de werknemers in staat stellen zich te focussen op hun taken.
Professionele uitstraling Goed ontworpen en gecertificeerde werkkleding draagt ook bij aan een professionele uitstraling van het bedrijf en de medewerkers.

Belang voor de bedrijfsvoering 

Aspect Toelichting
Bedrijfsimago Het gebruik van gecertificeerde veiligheidskleding kan het imago van het bedrijf versterken als een verantwoordelijke werkgever.
Kostenbesparing Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kunnen gecertificeerde kledingstukken op de lange termijn kosten besparen door minder vervangingen en minder ongevallen.
Verzekering Voldoen aan veiligheidsstandaarden kan leiden tot lagere verzekeringspremies en minder compensatieclaims.

Het integreren van EN ISO 20471 gecertificeerde kleding in de werkomgeving is dus niet alleen een maatregel voor naleving, maar een fundamenteel onderdeel van een cultuur waarin veiligheid voorop staat. Het is een directe investering in de veiligheid van werknemers en de reputatie en efficiëntie van het bedrijf.

Ik wil graag advies

De waarde van EN ISO 20471 gecertificeerde veiligheidskleding

De keuze voor werkkleding die voldoet aan de EN ISO 20471 norm is een essentiële stap die verder gaat dan alleen het naleven van veiligheidsvoorschriften; het is een fundamentele beslissing die de bescherming en het welzijn van werknemers beïnvloedt. Met hoge zichtbaarheidswerkkleding die deze norm haalt, wordt niet alleen de zichtbaarheid van de drager verhoogd, maar ook het algehele veiligheidsbewustzijn binnen het bedrijf. Dit heeft een direct positief effect op het aantal werkgerelateerde ongevallen en incidenten. 

EN ISO 20471 gecertificeerde veiligheidskleding

Het belang van een bewuste keuze

Het is cruciaal dat werkgevers niet alleen kiezen voor de hoogste klasse van zichtbaarheid, maar voor de klasse die overeenkomt met de specifieke risico's en vereisten van de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Dit vereist een doordachte analyse van de werkomgeving en een duidelijk begrip van de factoren die de zichtbaarheid en veiligheid van werknemers beïnvloeden.

Lees ook: Richtijnen en specificaties voor veiligheidskleding bij werkzaamheden

Investeren in werknemers is investeren in het bedrijf

Door te investeren in EN ISO 20471 gecertificeerde veiligheidswerkkleding, investeren bedrijven niet alleen in de directe veiligheid van hun werknemers, maar ook in hun eigen langetermijnsucces. Goed beschermde werknemers zijn immers efficiënter en vertonen een hogere mate van tevredenheid en loyaliteit. Bovendien bevordert het de reputatie van het bedrijf als een veilige en verantwoordelijke werkplek. 

Maak de veilige keuze met Essaco

Bij Essaco begrijpen we het belang van veiligheid en zichtbaarheid op de werkplek. Ons assortiment van EN ISO 20471 gecertificeerde werkkleding biedt de bescherming die uw werknemers nodig hebben en de gemoedsrust die u verdient. We nodigen u uit om de juiste veiligheidsoplossingen voor uw team te verkennen en de stap te zetten naar een veiligere werkplek.

Samenwerken aan veiligheid betekent bouwen aan de toekomst. Zorg dat uw team zichtbaar en beschermd is met EN ISO 20471 werkkleding van Essaco. Bezoek www.essaco.com voor een uitgebreid aanbod en deskundig advies. Uw keuze voor kwaliteit en veiligheid is onze prioriteit. 

Ik wil me graag laten adviseren 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.