Brandvertragende Kleding

Vlamvertragende Overalls

Havep Vlamvertragende Overall 2033

Havep
2033
€ 160,55
De Havep 2033 vlamvertragende overall is een multinorm overall die geschikt is voor vele werkzaamheden waarbij brandgevaar een rol speelt. Door zijn lichte gewicht en fijne stof is hij prettig in draagcomfort.
Brandvertragende Kleding

Havep overall 20194 Multinorm RWS

Havep
20194
€ 265,91
De Havep 20194 is een multinorm RWS overall voor werkzaamheden in exteme situaties waarbij de veiligheid van de kleding er echt op aan komt.
Vlamvertragende Amerikaanse Overalls

Amerikaanse Vlamvertragende Overall 2151

Havep
2151
€ 92,38
De Havep 2151 is de ideaal multinorm amrikaanse overall met de ideaal pasvorm. Havep staat bekend als een gerenormeerd merk binnen de multinorm bedrijfskleding.
Brandvertragende Werkbroeken

Fristads Werkbroek Flame 2030

Fristads
FR-100329
€ 172,43
Fristads flame werkbroek 2030. Werkbroek met vlambescherming van stevig en duurzaam materiaal met een hoog draagcomfort. Goedgekeurd voor 50 industriële wasbeurten.

Brandvertragende kleding

Brandwerende kleding is een essentieel onderdeel in de uitrusting voor lassers, elektriciens, mensen die werken op een raffinaderij, energie voorziening of in de chemische industrie. Voor alle beroepen waarbij je in aanraking kan komen met hitte, vonken, vlammen of elektrostatische lading is brandwerende kleding een must. 

Brandvertragende kleding heeft als functie om je te beschermen tegen hitte. Dat doet brandwerende kleding voornamelijk door niet te smelten als het in aanraking komt met een hittebron. Dat komt omdat er in de stof brandwerende vezels zoals Nomex, Kevlar of modacrylvezels vezels zijn verwerkt. Deze vezels beschikken over brandvertragende eigenschappen die niet wegwassen of slijten. Verder is brandvertragende kleding vaak voorzien van een speciale coating met een brandvertragende werking. 

Daarnaast beschikt de stof in brandvertragende werkkleding over zelfdovende eigenschappen. Bij hitte vat de stof geen vlam maar verstijft of verast het. Verder is brandvertragende kleding voorzien van een goede thermische isolatielaag. Dit zorgt voor een barrière tussen de hittebron en de huid.

Veiligheidsnormen die belangrijk zijn bij brandvertragende werkkleding

Er zijn veel verschillende veiligheidsnormen die gelden voor brandvertragende kleding. En het is niet altijd even eenvoudig om te bepalen voor welke normen gelden voor welke beroepen. Ons advies is daarom altijd om te informeren bij de werkgever. Zij kunnen je van alle informatie voorzien over de werkkleding die je moet dragen.

 • EN ISO 11612: Deze Europese norm specificeert prestatievereisten voor kleding die is ontworpen om de drager te beschermen tegen hitte en vlammen, met uitzondering van brandweer- en laskleding. Voor laskleding is de EN ISO 11611 van toepassing. Binnen de EN ISO 11612 kunnen we de kleding indelen in 5 verschillende categorieën:
  • Categorie A geeft enkel aan of het materiaal van de kleding brandt. Deze letter zegt dus in de praktijk niks over de veiligheid van de kleding, omdat er door de hitte alsnog brandwonden kunnen ontstaan.
  • Categorie B heeft betrekking op convectiehitte. In tegenstelling tot A wordt er ook gekeken naar de bescherming tegen tweedegraads brandwonden.
  • Categorie C (C1 t/m C4) heeft betrekking op stralingshitte. De verschillende niveaus geven aan hoe lang het duurt voordat er tweedegraads verbrandingen ontstaan. Niveau 4 is het hoogst haalbare niveau.
  • Categorie D en E - De categorieën D (aluminium) en E (gesmolten metalen in het algemeen) geven aan of de kleding bescherming biedt tegen gesmolten metalen.
  • Categorie F is de nieuwste categorie binnen de normering. Deze categorie geeft aan hoe lang het duurt voordat de temperatuur achter het materiaal van de kleding 10C is gestegen. 
 • EN ISO 11611: Specifiek voor beschermende kleding die wordt gebruikt tijdens lassen en aanverwante processen. Binnen deze norm bestaan er 2 klassen:
  • Klasse 1 laskleding is geschikt voor werkzaamheden waarbij relatief weinig metaalspatten en -druppels vrijkomen.
  • Klasse 2 laskleding is verplicht bij zware en gevaarlijke lastechnieken. Hierbij komen vaak veel metaalspatten en -druppels vrij.
 • EN 14116: Deze norm heeft betrekking op kleding die bescherming biedt tegen vlammen en reduceert het risico van de kleding zelf beginnen te branden.
 • EN 469: Specifiek voor brandweerlieden. Het stelt eisen aan de prestaties van beschermende kleding voor brandbestrijding.
 • EN ISO 14184: Deze norm heeft betrekking op de bepaling van formaldehyde in textiel, wat van belang is omdat sommige brandvertragende behandelingen formaldehyde kunnen bevatten.
 • EN 61482: Beschermt tegen de thermische gevaren van een elektrische boog.
 • EN 1486: Voor brandweerlieden die ingrijpen bij vloeistofbranden, zoals olie- of petrochemische branden.
 • EN ISO 20471: Betreft hoge zichtbaarheid, wat vaak wordt gecombineerd met brandvertragende eigenschappen in bepaalde werkkleding.

Meer informatie over deze normen regelgeving omtrent brandvertragende werkkleding kun je vinden op:

Brandwerende werkkleding kopen bij Essaco

Bij essaco.com bieden we een ruim assortiment vlamvertragende kleding van verschillende merken zoals Darpo, Fristads, Havep, Jobman en Wear4Workers. Binnen ons assortiment werkkleding kun je kiezen tussen brandvertragende overalls, broeken, jassen en vlamvertragende onderkleding.

Daarnaast bieden we voor werkgevers unieke mogelijkheden voor het personaliseren van werkkleding. Hiervoor je kun je gebruik maken van onze werkkleding configuator om zo de stijl en uitstraling van brandvertragende kleding zelf te kunnen bepalen.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.