Werkschoenen
De juiste werkschoenen kiezen
Waar moet een paar werkschoenen aan voldoen? Er zijn veel regels en normen waaraan ze moeten voldoen. Die hoef je natuurlijk niet allemaal te kennen, maar ze zijn wel handig om te weten wanneer je veiligheidsschoenen gaat kopen.
In Nederland is de werkgever volgens de ARBO-wetgeving verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet blijken of het dragen van - en welke soort - werkschoenen verplicht zijn. De werkgever moet deze dan beschikbaar stellen. Ben je zzp'er of ga je zelf klussen? Dan is het verstandig om te onderzoeken welke werkschoenen nodig zijn om veilig te kunnen werken.
Veiligheidsnormen voor veiligheidsschoenen
Werkschoenen zijn ingedeeld in klassen; klasse S1, S2, S3, S4 en S5, geregeld volgens de EN ISO 20345:2004 norm. Een Europese standaard die voetbescherming in diverse werkomgevingen biedt. Deze norm vereist dat de schoenen uitgerust zijn met een beschermneus die bestand is tegen impacts van minstens 200 joule. Er worden ook eisen gesteld aan materialen, constructie, comfort en duurzaamheid.
De verschillende veiligheidsklassen hebben specifieke beschermende eigenschappen. We hebben ze op een rijtje gezet, inclusief de werkplekken en werkzaamheden waarbij deze klasse schoenen verplicht is.
- S1: Basisbescherming inclusief beschermneus met impactweerstand van 200 joule, antistatische bescherming, gesloten hielgebied en energieabsorberende hak. Geschikt voor gebruik in de automotive sector, chemische industrie, beveiliging, magazijnen, loodsen en logistiek.
- S1P: Dezelfde eigenschappen als S1, plus weerstand tegen penetratie van de zool. Aanbevolen voor plaatsen waar risico's zijn op scherpe voorwerpen zoals spijkers of schroeven. De tussenzool biedt extra bescherming.
- S2: Alle eigenschappen van S1 plus waterafstotende bovenmaterialen. Veel gebruikt in de agrarische sector, voedselverwerkingsindustrie, zuivelfabrieken of brouwerijen.
- S3: Combineert eigenschappen van S2 met penetratieweerstand van de zool (zoals bij S1P). Verplicht in de bouw- en metaalbouw, met waterdichte bovenkant en bescherming tegen scherpe voorwerpen.
- S4: Net als S1, maar voor schoeisel gemaakt van polymeren (bijv. rubber of kunststof), met antistatische eigenschappen, energieabsorberende hak en waterdichtheid. Geschikt voor omgevingen met hygiëne-eisen zoals voedselproductie en -verwerking.
- S5: Dezelfde eigenschappen als S4, met toegevoegde tussenzoolpenetratieweerstand en geprofileerde buitenzool. Ideaal voor modderige, gladde en natte omstandigheden.
Verschillende modellen werkschoenen
Ons assortiment werkschoenen bestaat uit diverse modellen van merken als Norisk, Fort, Dapro, Dunlop en Leopard. We bieden geschikte schoenen voor elke situatie, zoals gevoerde werkschoenen voor de winter, instapmodellen zonder veters, hoge laarzen tot aan de knie en werkschoenen die lijken op sneakers.
Hoge werkschoenen
Bieden meer stabiliteit en bescherming, inclusief bescherming van de achillespees. Minder comfortabel bij veel lopen door beperkte bewegingsvrijheid en extra gewicht. Beschikbaar in klasse S3 en SP1.
Lage werkschoenen
Lichter, meer bewegingsvrijheid, eenvoudig te combineren met nette kleding. Beschikbaar in verschillende veiligheidsklassen: S1, SP1 en S3. Het voordeel van lage werkschoenen is dat ze lichter zijn, meer bewegingsvrijheid voor je voeten bieden en gemakkelijk te combineren zijn met een nette broek of pantalon. Het nadeel is echter dat de enkel minder goed beschermd is.
Werklaarzen
Werklaarzen, die wij van verschillende merken aanbieden, zijn verkrijgbaar tot veiligheidsklasse S5. Ze worden veelal gedragen in de winter of in koelcellen, omdat ze lekker gevoerd zijn. De (nep)bontgevoerde werklaarzen van Dapro SubZero zijn geschikt voor temperaturen tot -30 graden.
We bieden ook knielaarzen van Dunlop, gemaakt van PVC en voorzien van S5 veiligheidsklasse.
Lasschoenen
Dankzij de flap die over de vetersluiting heen gaat, zijn je voeten volledig beschermd tijdens het lassen en werken met metaal bij extreme temperaturen.
Waar moet je op letten bij het kopen van veiligheidsschoenen?
Bescherming van je voeten is belangrijk, zeker wanneer je werkt in een omgeving met veiligheidsrisico’s. Daarom hebben we een aantal tips uitgewerkt die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen.
Werkschoenen tijdig vervangen
De belangrijkste tip zetten we niet voor niets bovenaan. Wanneer schoenen versleten zijn, bieden ze niet meer de optimale ondersteuning en veiligheid. Daarom is het belangrijk om werkschoenen tijdig te vervangen. Wanneer je schoenen moet vervangen, hangt volledig af van hoe intensief ze gedragen zijn.
Kies het juiste model
Niet iedereen vindt hoge schoenen prettig lopen. Terwijl de een zweert bij hoge laarzen, loopt de ander het liefst op lage schoenen met vetersluiting. Het belangrijkste is dat de werkschoenen veilig genoeg zijn.
Veiligheidsnormen/klassen en symbolen
Werkschoenen zijn ingedeeld in verschillende klassen. Eerder hebben we toegelicht welke veiligheidsklasse wanneer gedragen kan worden. De klasse wordt bij de werkschoenen aangegeven in de productomschrijving.
Bij de werkschoenen zie je vaak verschillende letters en symbolen staan. Deze geven een specifiek veiligheidskenmerk van de werkschoenen aan. Zo kun je eenvoudig controleren welke veiligheidskenmerken de schoen heeft.
P - Stalen tussenzool
C - Elektrische weerstand (niet geleidend)
A - Elektrische weerstand (antistatisch)
E - Energie absorberende hak
HI - Warmte-isolerend (de mate waarin het koel blijft in de schoen)
CI - Koude-isolerend (de mate waarin het warm blijft in de schoen)
WRU - Waterdicht
HRO - Hittebestendige zool (300 °C)
Werkschoenen kopen bij Essaco.com
Voor zowel werkgevers, werknemers als particulieren is Essaco de partner voor het leveren van werkkleding, PBM en werkschoenen. Als leverancier van gerenommeerde merken als Dunlop, Dapro en Norisk bieden wij voor elke gelegenheid de juiste schoenen. Je kunt de werkschoenen ook komen passen in onze showroom.