Zo weet je precies welke vlamvertragende werkkleding je nodig hebt

Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer? Of je nu een bedrijfseigenaar bent of deel uitmaakt van het personeel, het kiezen van de juiste vlamvertragende werkkleding is natuurlijk enorm belangrijk. Maar hoe weet je wat je precies nodig hebt? Daar komt dit artikel van pas. Ik ben Jeroen de Boed, en vanuit Essaco leg ik je stap voor stap uit hoe je de beste keuze maakt voor jou en je team.

  • Waarom dit artikel lezen? Met dit eenvoudig stappenplan kun je makkelijk bepalen welke vlamvertragende kleding het best bij jouw werkomgeving past, zodat je een veilige keuze kunt maken.
  • Wat heb je eraan? Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je makkelijk en doeltreffend de juiste werkkleding selecteren. Het bespaart je tijd en zorgt ervoor dat jij en je team beschermd zijn tegen de risico's van vuur en hitte.
  • De gewenste vervolgstap? Na het lezen van dit artikel ben je klaargestoomd om de juiste keuze te maken wat betreft het kiezen van vlamvertragende kleding.

Stap 1: ken je risico's + handige vragenlijst om risico's in kaart te brengen

Het begrijpen van de risico's in jouw werkomgeving is de eerste en meest belangrijkste stap in het kiezen van de juiste brandvertragende werkkleding. Deze stap vereist een grondige evaluatie van alle mogelijke gevaren waaraan je tijdens het werk kunt worden blootgesteld. Om je hierbij te helpen, volgt hier een uitgebreidere beschrijving en een handige vragenlijst die je kan gebruiken om de risico's in kaart te brengen.

Risico's begrijpen

Elke werkomgeving heeft unieke gevaren. Deze kunnen verschillen van directe blootstelling aan open vuur, zoals bij brandweerlieden of smeden, tot werken met ontvlambare chemicaliën in laboratoria of fabrieken. Het is van enorm belangrijk dat je niet alleen de voor de hand liggende gevaren identificeert, maar ook nadenkt over minder voor de hand liggende risico's die zich kunnen voordoen.

Vragenlijst om de risico's in kaart te brengen

Gebruik de volgende vragenlijst om een beter beeld te krijgen van de specifieke gevaren in jouw werkomgeving:

  1. Soort werkzaamheden:
    • Wat voor soort werkzaamheden voer je uit?
    • Vindt het werk binnen of buiten plaats?
  2. Blootstelling aan hitte en vuur:
    • Werk je direct met open vuur of hete objecten?
    • Hoe dicht ben je bij de hittebronnen tijdens je werk?
  3. Chemische stoffen:
    • Word je blootgesteld aan chemische stoffen?
    • Zo ja, welke chemische stoffen zijn dit en wat is hun ontvlambaarheid?
  4. Elektrische veiligheid:
    • Werk je in de buurt van elektrische installaties die een vonk kunnen veroorzaken?
    • Zijn er specifieke elektrische veiligheidsrisico's waar je rekening mee moet houden?
  5. Werkomgeving:
    • Hoe is de ventilatie op je werkplek?
    • Zijn er kleine, afgesloten ruimtes waarin je werkt?
  6. Frequentie van blootstelling:
    • Hoe vaak word je tijdens je werk blootgesteld aan deze risico's?
    • Zijn er seizoensgebonden veranderingen in de risico's waarmee je wordt geconfronteerd?
  7. Eerdere incidenten:
    • Zijn er in het verleden incidenten geweest met vuur of hitte op jouw werkplek?
    • Welke maatregelen zijn er sindsdien genomen om deze risico's te verminderen?

De antwoorden op deze vragen zullen je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van de soorten bescherming die je nodig hebt. Het is belangrijk om deze checklist regelmatig te herhalen, vooral als er veranderingen zijn in de werkomgeving of werkprocessen.

"De juiste vlamvertragende werkkleding kiezen begint met het goed begrijpen van je werkomgeving en de gevaren die daarbij horen. De antwoorden die je vindt, vormen de basis voor een bescherming op maat, die precies aansluit bij jouw behoeften. Onthoud dat veiligheid geen eenmalige actie is, maar een voortdurend proces dat aanpassing vereist als je werkomgeving verandert. Regelmatige evaluatie zorgt ervoor dat je altijd de best mogelijke bescherming draagt." - Jeroen de Boed, specialist in veiligheidskleding bij Essaco

Stap 2: Kies de juiste materiaalsoort

Na het grondig in kaart brengen van de risico's in je werkomgeving, is de volgende stap het kiezen van de juiste materiaalsoort voor je vlamvertragende werkkleding. De materialen van deze kleding variëren sterk, met elk hun eigen unieke eigenschappen, voordelen en beperkingen. Sommige materialen zijn speciaal behandeld om vlamvertragend te zijn, terwijl andere inherent bestand zijn tegen vlammen. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van de specifieke gevaren die je hebt geïdentificeerd in stap 1, evenals jouw persoonlijke comforteisen en de aard van je werkzaamheden.

Behandelde versus inherente vlamvertragende materialen

  • Behandelde materialen hebben een chemische behandeling ondergaan om hun vlamvertragende eigenschappen te verkrijgen. Deze behandeling kan na verloop van tijd en na meerdere wasbeurten verminderen, wat betekent dat het kledingstuk na een bepaald aantal wasbeurten opnieuw behandeld moet worden of vervangen.
  • Inherente materialen zijn van nature vlamvertragend en behouden hun beschermende eigenschappen gedurende de gehele levensduur van het kledingstuk. Hoewel kleding van inherent materiaal vaak duurder is in aanschaf, kan het op lange termijn een betere investering zijn vanwege de duurzame bescherming.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van het juiste materiaal

  1. Type risico: De specifieke gevaren die je hebt blootgesteld in stap 1 zullen grotendeels bepalen welk type materiaal geschikt is. Bijvoorbeeld, als je werkt met chemische stoffen, kan een materiaal dat specifiek bestand is tegen chemische doorbraak nodig zijn.
  2. Comfort: Comfort is natuurlijk enorm fijn voor werkkleding die je mogelijk uren achter elkaar draagt. Overweeg ademende materialen die vocht afvoeren als je in een warme omgeving werkt, of dikkere, isolerende materialen voor koude omstandigheden.
  3. Duurzaamheid: Overweeg hoe vaak de kleding wordt gewassen en aan welke fysieke belasting het wordt blootgesteld. Kies voor duurzamere materialen als de kleding zwaar wordt gebruikt.
  4. Onderhoud: Sommige materialen vereisen speciale zorg of frequent onderhoud om hun vlamvertragende eigenschappen te behouden. Overweeg de tijd en moeite die je bereid bent te investeren in het onderhoud.

Voorbeelden van materialen

  • Aramid: Een sterk, hittebestendig materiaal dat veel gebruikt wordt in vlamvertragende werkkleding. Aramid is zowel lichtgewicht als duurzaam, wat het ideaal maakt voor intensieve werkomgevingen.
  • Modacrylvezel: Biedt uitstekende vlamvertragende eigenschappen en is vaak gemengd met andere vezels om zowel comfort als bescherming te verhogen.
  • Katoen behandeld met vlamvertragende chemicaliën: Een economisch alternatief dat comfort biedt, maar mogelijk niet dezelfde levensduur heeft als inherent vlamvertragende materialen.

Door de juiste materiaalsoort te kiezen op basis van de in kaart gebrachte risico's en jouw persoonlijke voorkeuren, zorg je ervoor dat je vlamvertragende werkkleding niet alleen bescherming biedt, maar ook comfortabel en praktisch is voor dagelijks gebruik. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak, zodat de werkkleding een verlengstuk wordt van jouw professionele uitrusting.

IK wil graag advies

Stap 3: Let op de normen en certificeringen

Nadat je de risico's in je werkomgeving in kaart hebt gebracht en een geïnformeerde keuze hebt gemaakt over het soort materiaal voor je vlamvertragende werkkleding, is het tijd om aandacht te besteden aan de veiligheidsnormen en certificeringen. Deze stap is erg belangrijk, omdat deze normen en certificeringen de effectiviteit en betrouwbaarheid van de kleding in jouw specifieke werkomstandigheden garanderen.

Het belang van veiligheidsnormen

Veiligheidsnormen voor vlamvertragende kleding zijn ontwikkeld om een uniform niveau van bescherming te bieden, ongeacht waar of door wie de kleding wordt gebruikt. Deze normen specificeren de minimale vereisten waaraan kleding moet voldoen om effectief te beschermen tegen brandgevaar, hitte en andere gerelateerde risico's. Ze zijn gebaseerd op grondig onderzoek en tests die de prestaties van kleding onder verschillende omstandigheden evalueren.

Certificeringen controleren

Een certificering betekent dat de kleding onafhankelijk is getest en voldoet aan de vastgestelde veiligheidsnormen. Bij het kiezen van vlamvertragende werkkleding is het van belang om te zoeken naar producten die duidelijk aangeven welke normen en certificeringen ze hebben behaald. Veelgebruikte normen voor vlamvertragende kleding omvatten, maar zijn niet beperkt tot, EN ISO 11612, NFPA 2112, en ASTM F1506. Elk van deze normen heeft betrekking op verschillende aspecten van bescherming en is bedoeld voor verschillende werkomgevingen.

Lees ook eens: PBM-normen en -regelgeving uitgelegd

Waarom je niet om certificeringen heen kunt

Certificeringen geven niet alleen aan dat een kledingstuk voldoet aan specifieke veiligheidseisen, maar verzekeren ook de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar de risico's hoog zijn, en waar de juiste beschermende kleding het verschil kan maken tussen veiligheid en gevaar. Het kiezen van gecertificeerde vlamvertragende werkkleding zorgt ervoor dat je vertrouwt op je uitrusting om je te beschermen in kritieke situaties.

"Het naleven van de juiste veiligheidsnormen en certificeringen is niet alleen een kwestie van naleving, maar een fundament van jouw persoonlijke veiligheid op de werkvloer. Door gecertificeerde vlamvertragende werkkleding te kiezen, investeer je in de beste bescherming die beschikbaar is en zorg je ervoor dat je vol vertrouwen je werk kunt uitvoeren, wetende dat je beschermd bent tegen de risico's die je dagelijks tegenkomt." - Jeroen de Boed, veiligheidskleding expert bij Essaco

Stap 4: Raadpleeg het aanbod van Essaco

Na het in kaart brengen van de risico's in je werkomgeving, het kiezen van het juiste materiaal, en het controleren van de benodigde veiligheidsnormen en certificeringen, is het tijd om de ideale vlamvertragende werkkleding voor jou en je team te selecteren. Bij Essaco bieden we een uitgebreid assortiment aan vlamvertragende werkkleding, ontworpen om te voldoen aan een breed scala aan behoeften en werksettings. Laten we, voortbouwend op de vorige stappen, ons aanbod nader bekijken:

Vlamvertragende Amerikaanse overalls

  • Voor wie? Perfect voor diegenen die werkzaam zijn in intensieve werkomstandigheden en behoefte hebben aan extra bescherming en gemak.
  • Voordelen: Combineert de bescherming van overalls met de praktische aspecten van aparte broeken en jassen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor verschillende taken.

vlamvertragende Amerikaanse overalls

Vlamvertragende overalls

  • Voor wie? Geschikt voor werk waarbij volledige lichaamsdekking vereist is om tegen hitte en vlammen te beschermen.
  • Voordelen: Biedt complete bescherming van top tot teen, ideaal voor werk in hoog-risico omgevingen.

vlamvertragende overalls van essaco

Brandvertragende werkbroeken en jassen

  • Voor wie? Voor dagelijks gebruik in omgevingen waar het risico op vuur bestaat, maar ook comfort en bewegingsvrijheid belangrijk zijn.
  • Voordelen: Deze items combineren veiligheid met het gemak en de stijl van traditionele werkkleding, waardoor ze perfect zijn voor alledaags gebruik.

vlamvertragende overalls van Essaco

Vlamvertragende blouses en Sweaters

  • Voor wie? Voor degenen die een professionele uitstraling willen behouden zonder in te leveren op veiligheid.
  • Voordelen: Biedt een stijlvolle optie die nog steeds voldoet aan veiligheidsnormen, ideaal voor leidinggevenden of professionals die ook op kantoor werken.

Vlamvertragende accessoires en thermokleding

  • Voor wie? Voor extra bescherming tijdens koude dagen of in extra risicovolle situaties.
  • Voordelen: Van handschoenen tot mutsen en thermische lagen, deze accessoires zorgen voor die extra bescherming wanneer je het meest nodig hebt, zonder bewegingsvrijheid in te perken.

Elk vlamvertragende werkkledingstuk in ons assortiment is zorgvuldig geselecteerd en voldoet aan strikte veiligheidsnormen en certificeringen. Door rekening te houden met de unieke eisen van jouw werk, kun je bij Essaco de perfecte combinatie van bescherming, comfort en duurzaamheid vinden. Ons team staat klaar om je te adviseren en te zorgen dat je de best mogelijke keuze maakt voor jouw veiligheid en die van je team.

Bekijk ons hele assortiment

Stap 5: Onderhoud je kleding goed

Na het zorgvuldig kiezen van de juiste vlamvertragende werkkleding is het zaak om deze in de beste conditie te houden. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van de kleding en voor het behoud van zijn beschermende eigenschappen. Hier zijn handige richtlijnen die er voor zorgen dat je vlamvertragende kleding zo effectief mogelijk blijft:

  1. Volg wasinstructies: Elke vlamvertragende kleding komt met specifieke wasinstructies. Deze zijn ontworpen om de integriteit van de vlamvertragende materialen te behouden. Het is cruciaal deze instructies nauwgezet te volgen. Je hebt ook specialisten in het wassen van werkkleding die je kunt raadplegen.
  2. Controleer regelmatig: Controleer je kleding regelmatig op tekenen van slijtage of beschadiging. Kleine scheurtjes of gaten kunnen de beschermende werking behoorlijk verminderen.
  3. Vervang kleding op tijd: Hoewel vlamvertragende kleding is ontworpen om duurzaam te zijn, verliest het na verloop van tijd zijn effect. Vervang kleding die tekenen van ernstige slijtage vertoont of zijn beschermende eigenschappen heeft verloren.
  4. Juiste opslag: Bewaar je vlamvertragende kleding op een droge, schone plek om te voorkomen dat het materiaal aangetast wordt door vocht of vuil.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de bescherming die je vlamvertragende werkkleding biedt, maximaliseren en verlengen, zodat je altijd kunt vertrouwen op je uitrusting wanneer je deze het meest nodig hebt. Zie in de video hieronder hoe een professionele bedrijfskleding te werk gaat.

Op naar de juiste bescherming!

Bij Essaco staan jouw veiligheid en tevredenheid voorop. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beter inzicht te krijgen in hoe je de beste vlamvertragende kleding voor jouw specifieke behoeften kunt kiezen en onderhouden. Het is onze missie om je te voorzien van hoogwaardige, betrouwbare beschermende kleding die je veiligheid op de werkplek garandeert.

Of je nu op zoek bent naar allround bescherming voor diverse werksettings of specifieke kledingstukken voor unieke risico's, Essaco heeft een uitgebreid assortiment om acaan jouw behoeften te voldoen. En met de juiste zorg en onderhoud, kun je vertrouwen op jouw keuze voor de lange termijn.

Ik kom graag in contact

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking