PBM

PU

Benchmark

Benchmark
BMG133
€ 1,45
De Bnchmark BMG133 is een allround werkhandschoen geschikt voor diverse werkzaamheden.
Gehoorbescherming

Alpha Sota EP21 oordopjes

Alpha
Sota EP21
€ 0,30
Alpha Sota EP21 oordopjes prijs per stuk te bestellen per 200.
Kniebescherming

Kniebeschermers Tuffstuff 779

TUFFSTUFF
779
€ 11,91
Kniebeschermers per paar Tuffstuff 779- 20-delig gesegmenteerd ontwerp- verhoogd comfort en flexibiliteit

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn onmisbaar als je werkt op een bouwplaats of met gevaarlijke stoffen. Maar ook als je thuis gaat klussen is het verstandig om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Bij Essaco beschikken we over verschillende soorten PBM zoals hoofdbescherming, oogbescherming, kniebescherming, gehoorbescherming en verschillende soorten werkhandschoenen.

Verder zijn we goed op de hoogte van de verschillende eisen die worden gesteld aan persoonlijke beschermingsmiddelen, welke beschermingsmiddelen wanneer verplicht zijn en waar je op moet letten als je persoonlijke beschermingsmiddelen gaat kopen. Die kennis hebben we voor het grootste gedeelte uitgewerkt op deze pagina. Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies bij het aanschaffen van persoonlijke beschermingsmiddelen (voor jezelf of als bedrijf voor personeel)? Neem dan contact met ons op.

 

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn uitrustingen die mensen beschermen tegen risico's voor veiligheid en gezondheid. Ze worden gedragen of vastgehouden door individuen, inclusief aanvullingen en accessoires. PBM worden gebruikt in verschillende situaties, zowel op het werk als privé, door diverse mensen. Ze moeten voldoen aan wettelijke eisen, ongeacht of ze worden gebruikt door werknemers, zelfstandigen of thuisgebruikers. Werkgevers moeten geschikte PBM gratis verstrekken, voorlichting geven over gebruik en onderhoud, terwijl werknemers ook zelf verantwoordelijk zijn voor juist gebruik ervan.

 

Adembescherming: Stofmasker, gasmasker en ademluchttoestel (bijvoorbeeld SCBA). Deze beschermingsmiddelen worden veel gebruikt door schilders die werken met verf op basis van oplosmiddelen of een werknemer die in een omgeving met giftige dampen werkt.

 

Hoofdbescherming: Veiligheidshelmen en bouwhelmen. Deze zijn verplicht op bouwlocaties en worden onder andere gedragen door bouwvakkers en dakdekkers.

 

Gehoorbescherming: Oordopjes, oorkappen en geluiddempende oortelefoons. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen komen we veel tegen bij luchthavenmedewerker die werkt in de buurt van vliegtuigmotoren, concerttechnicus die blootgesteld wordt aan hoge geluidsniveaus of medewerkers in fabrieken.

 

Valbeveiliging: Veiligheidsharnas, valstopapparaat en valbeveiligingslijn. Dakwerker die op grote hoogte werkt, een boomverzorger die in bomen klimt of een industrieel klimmer.

 

Arm- en handbescherming: Handschoenen (bijv. snijbestendige, hittebestendige, chemisch bestendige), mouwen met snijbestendig materiaal en polsbeschermers. Hiervoor bieden wij een breed assortiment werkhandschoenen voor verschillende doeleinden zoals lassen, hitte bestendige handschoenen en handschoenen die beschermen tegen scherpe voorwerpen en gevaarlijke stoffen.

 

Oog- en gelaatsbescherming: Veiligheidsbril, gelaatsscherm en laskap. Deze persoonlijk beschermingsmiddelen voor ogen en gelaat worden veelal gebruikt door elektriciens, laboratoriummedewerkers, medewerkers in de bouw en groenvoorziening. Ons assortiment bestaat uit verschillende veiligheidsbrillen, geschikt voor verschillende doeleinden.

 

PBM zijn opgedeeld in 3 verschillende categorieën, namelijk:

 

 1. Bescherming bij lage risico's. Voorbeelden van PBM: Zonnebril, regenkleding, eenvoudige handschoenen.

 2. Bescherming bij middelhoge risico's. Voorbeelden van PBM: Veiligheidsbril, veiligheidshelm.

 3. Bescherming bij hoge risico's. Voorbeeld van PBM: Harnasgordel.

 

Verplichtingen van de werkgever en werknemer met betrekking tot PBM

Veilig werken is van groot belang. Om die reden zijn er veel regels vanuit de overheid waar werkgevers zich aan moeten houden als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen. De belangrijkste 3 hebben we op een rij gezet:

 

 

  1. Beschikbaarheid en verstrekking: De werkgever moet geschikte PBM gratis ter beschikking stellen aan werknemers die blootgesteld worden aan risico's die niet op andere manieren voorkomen kunnen worden.

  2. Voorlichting en instructie: De werkgever moet werknemers informeren over het juiste gebruik, onderhoud en opslag van de verstrekte PBM. Ook moeten ze werknemers voorlichten over de specifieke risico's waartegen de PBM beschermen.

  3. Controle en vervanging: De werkgever moet regelmatig controleren of de verstrekte PBM nog effectief zijn en goed functioneren. Indien nodig moeten ze de PBM tijdig vervangen.

 

Er zijn verschillende (overheids)instanties die hierop toezien. Waaronder de arbeidsinspectie. Een werkgever kan altijd op de website nlarbeidsinspectie.nl kijken voor meer informatie over verplichtingen van werkgevers met betrekking tot PBM.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van persoonlijke beschermingsmiddelen?>/h3>

Hierbij maken we een onderscheid tussen mensen die voor het klussen thuis PBM’s willen aanschaffen. En mensen die beroepsmatig PBM’s moeten dragen en deze willen aanschaffen. Voor deze laatste groep geldt dat de eerste stap is om informatie in te winnen bij de werkgever. De werkgever is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van de juiste beschermingsmiddelen.

 

Ga je persoonlijke beschermingsmiddelen kopen voor een klus in of rondom het huis? Lees dan de volgende tips goed door! We hebben 3 belangrijke tips op een rij gezet:

   1. Kies voor kwaliteit en conformiteit: Zorg ervoor dat de PBM voldoen aan de relevante normen en voorschriften voor de specifieke risico's in de bouw- en industriële sector. Controleer of de PBM zijn gecertificeerd volgens de geldende normen, zoals de Europese normen (EN) of andere internationaal erkende normen. Kwaliteitsmerken en betrouwbare leveranciers kunnen helpen bij het waarborgen van de betrouwbaarheid en effectiviteit van de PBM.

   2. Pasvorm en comfort: Zorg ervoor dat de PBM goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Een goede pasvorm zorgt voor een optimale bescherming en voorkomt dat de PBM tijdens het werk verschuiven of afvallen. Test de PBM indien mogelijk voordat je ze koopt en let op verstelbare banden, ademende materialen en ergonomisch ontwerp om het comfort te verbeteren.

   3. Informatie en advies: Raadpleeg betrouwbare bronnen en experts om meer informatie te krijgen over de juiste PBM voor specifieke risico's in de bouw- en industriële sector. Websites van nationale arbeidsveiligheidsinstanties, brancheorganisaties en leveranciers van PBM kunnen nuttige richtlijnen, handleidingen en informatie bieden. Enkele nuttige websites waar je meer informatie kunt vinden zijn:

 

Welke PBM's verplicht?

Het is goed om te weten dat het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht kan zijn. Dit is altijd afhankelijk van de omstandigheden. Vanuit de Arbo zijn er verschillende regels voor het dragen van PBM’s, een aantal van die regels op een rij:

 

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking