Veiligheidskleding, Goed gezien worden

Duidelijke veiligheidskleding speelt een belangrijke rol voor een veilige werkomgeving. Dit betekent goede zichtbaarheid voor de werkende mensen, maar ook goede zichtbaarheid in gevaarlijke situaties. Lees in dit blog alles over signaalkleding, reflectiekleding en de veiligheidsnormen.

veiligheidskleding 

Zichtbaarheid van mensen:

Goed gezien te kunnen worden is van levensbelang voor de veiligheid van de mensen op een risicovolle werkvloer. Hier worden dan  ook  risico’s in genomen en is iedereen altijd verzien van goede, duidelijke werkkleding. In Europa zijn er dus regels en vereisten vastgelegd. Deze zijn verdeeld in drie klassen.

 

Veiligheidskleding Klasse 1:

Deze klasse is alleen relevant voor werkplekken met een laag risico. Deze klasse is er alleen als de zichtbaarheid iets omhoog moet, bijvoorbeeld een goed zicthbare band omdoen bij het uitlaten van de hond. Deze werkkleding en accessoires zijn niet geschikt voor professionele situaties.

Veiligheidskleding Klasse 2:

 Dit type veiligheidskleding wordt gebruikt bij werkzaamheden overdag, in de bebouwde kom, met een maximumsnelheid van 50 km per uur. Veiligheidskleding dat valt onder klasse 2 is de minimale eis om aan de openbare weg te mogen werken. Er zijn ook werkjassen en werkbroeken die gecombineerd kunnen worden tussen klasse 2 en 3.

klasse veiligheidslkeding

Veiligheidskleding Klasse 3:

Signaalkleding klasse 3 is geschikt voor het werken langs de openbare weg zonder enige snelheidsbeperking. Het is noodzakelijk bij werkzaamheden op of langs drukke wegen waarbij er niet binnen ene (volwaardige) wegafzetting wordt gewerkt. Dit houdt in dat omstandigheden waarbij het aanrijdgevaar niet volledig kan worden weggenomen door een wegafzetting, het dragen van reflectiekleding klasse 3 verplicht is. Armen en benen zullen altijd helemaal bedekt moeten zijn voor deze werkomstandigheden.

Het fluorescerende materiaal mag geel, oranje of rood zijn. Deze kleuren zijn alleen bedoeld om de zichtbaarheid overdag te verbeteren. In het donker heeft dit geen effect, dan is het over aan het reflectieve materiaal. Dit materiaal vangt licht op en weerkaatst het. `

 

Essaco voor de veiligheid:

Meer weten over veilig werken? Bekijk onze andere blogs en neem een kijkje in ons ruime assortiment veiligheidskleding. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen via onze contactpagina.

RWS Jas

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking